Guasha therapie Een oosterse schraaptechniek

Guasha is een samenstelling van twee woorden Gua en Sha, letterlijk vertaald betekent het “de ziekte uit het lichaam schrapen”. De schraaptechniek is onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde en is bedoeld om de Chi, de levensenergie in het lichaam weer te laten stromen.

In zuidoost-Azië worden de technieken van generatie op generatie doorgegeven. Men gebruikt hiervoor allerlei materialen zoals porseleinen lepels maar ook hoorn, hout en bamboe. Later kwam daar ook de jadesteen bij vanwege de zuiverende en energieopwekkende eigenschappen van deze steen.

Toepassing

Een Guasha behandeling kan op verschillende wijzen worden toegepast. De gehele behandeling kan bestaan uit Guasha of het kan een onderdeel vormen van bijvoorbeeld de Klassieke- of Holistische ontspanningsmassage.

Preventief helpt de massage om de doorbloeding in de spieren en weefsels te verbeteren waardoor je het lichaam helpt met reinigen en ontgiften. Meer klachtgericht is Guasha effectief in de behandeling van blokkades in spieren en bindweefsel. Guasha geeft bijvoorbeeld goede resultaten bij de behandeling van een golfersarm en een tenniselleboog.

Guasha heeft daarnaast een zeer ontspannende werking wanneer er zacht met de steen over de huid wordt gestreken.

 

Behandelwijze

Bij een Guasha behandeling wordt er een speciale olie met geneeskrachtige kruiden op de huid aangebracht waarna men begint met schrapen. Door het schrapen wordt de huid rood. Op plaatsen waar er blokkades zitten in de spieren en het bindweefsel verschijnen er rode tot blauwzwarte plekken*. Dit zijn afvalstoffen met bloed uit de haarvaatjes die door het schrapen naar de oppervlakte worden gebracht.

Hoe donkerder de plekken, hoe chronischer de kwaal. Gemiddeld blijven de plekken 5 dagen zichtbaar, dit is afhankelijk van de klacht, de conditie en constitutie van de persoon. Zichtbare Guashaplekken dient u niet bloot te stellen aan de zon zodat de huid zich goed kan herstellen.

* Wanneer Guasha wordt ingezet als ontspannende behandeling ontstaan er geen plekken doordat er op een zachte wijze over de huid heen wordt gestreken.

 

Neem contact op