Cupping therapie Een eeuwenoude behandelmethode

Cupping is een eeuwenoude behandelmethode die over de gehele wereld door verschillende volkeren werd toegepast. Vroeger werden hiervoor materialen uit de natuur gebruikt zoals uitgeholde hoorns van runderen, bamboe of schelpen. Cuppingtherapie is een vast onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG). De laatste jaren wordt het echter ook steeds meer toegepast in de westerse wereld.

Toepassing

Cupping heeft als effect dat de bloed- en lymfestroom wordt geactiveerd, waardoor afvalstoffen beter worden afgevoerd en tevens de aanvoer van voedingsstoffen en zuurstof wordt verbeterd. Het is een methode die veelal wordt toegepast om spierspanningsklachten, vastzittend bindweefsel en hevige spierknopen te behandelen.

Cupping kan een op zichzelf staande behandeling zijn maar wordt in de praktijk vooral toegepast als onderdeel van de Klassieke massage wanneer manuele technieken niet toereikend zijn voor de behandeling van spierknopen en vastzittende spieren. Cupping kan echter ook preventief worden ingezet om stagnatie in spieren en weefsels te voorkomen.

Behandelwijze

Cupping is een behandeltechniek waarbij er één of meerdere cupjes op de huid worden geplaatst waarna het cupje vacuüm wordt gezogen met een vacuümpompje. De sterkte van het vacuüm kan hierbij nauwkeurig worden ingesteld en kan variëren van licht tot zeer sterk.

Wanneer er blokkades zitten in de spieren of het bindweefsel kunnen er door de Cupping rode tot blauwzwarte plekken ontstaan. Dit komt door afvalstoffen en bloed uit de haarvaatjes die door de Cupping naar de oppervlakte worden gebracht.

Hoe donkerder de plekken zijn, hoe chronischer de kwaal. De kleur kan variëren van licht rood tot zelfs zwart.
De plekken blijven gemiddeld 5 dagen zichtbaar. Dit is afhankelijk van de klacht, de conditie en constitutie van de persoon. Zichtbare cuppingplekken dient u niet bloot te stellen aan de zon zodat de huid zich goed kan herstellen.

Neem contact op